Barnaktiviteter på Öland: Ett äventyr för hela familjen

14 maj 2024
Veronica Urena

editorial

På den solrika ön Öland finns ett uppsjö av aktiviteter för barn och familjer. Här kan man njuta av vacker natur, historiska sevärdheter och ett brett utbud av aktiviteter som är skräddarsydda för de yngre besökarna. Öland har länge varit en attraktion för semesterfirare och är särskilt populär bland barnfamiljer på grund av dess barnvänliga stränder, lekparker och unika upplevelser. Följ med i vår guide till de bästa barnaktiviteterna på Öland och planera en oförglömlig semester för hela familjen!

Upplev naturen och historien

Öland är känt för mycket, och det är inte bara för sina soliga sommardagar utan också för sin unika flora och fauna. Ölands natur är rik och är ett perfekt resemål för den som uppskattar riktig svensk sommar ute i det gröna. På ön finns det många fina platser att besöka för en riktig naturupplevelse. För barn som älskar att utforska naturen är ett besök till Ottenby Naturum ett måste. Här kan barnen lära sig mer om Ölands särskilda ekosystem, se på fågelutställningar och till och med delta i guidade fågelskådningar. Ett annat naturrikt besöksmål är Trollskogen, en mystisk skog där slingrande träd och vindpinade landskap ger upphov till barnens fantasi och äventyrslust. 

Öland har också en rik och intressant historia, något som lockar den historieintresserade. För en historielektion utomhus kan familjer ta en tur till Borgholms slottsruin, där barnen kan forska i historien på ett interaktivt och lekfullt sätt. Slottsruinen bjuder även ibland på dramatiserade visningar och barnvänliga guidningar som gör historien ännu mer levande och spännande. Ett besök på Öland ger familjen en komplett vistelse.

barnaktivitet öland

Aktiviteter för alla åldrar

Undrar du vad det finns att göra på öland med barn? På Öland finns det gott om aktiviteter som passar barn i alla åldrar. En populär destination är Lådbilslandet i Löttorp där barn får chansen att köra sitt egna lilla fordon på säkra och anpassade banor. Förutom lådbilskörning erbjuder Lådbilslandet även andra aktiviteter såsom lekplatser, minigolf och olika temadagar som späckade med kul för hela familjen.

En annan attraktion som inte får missas är Ölands Djurpark, där barn kan komma nära exotiska djur och även vanliga svenska lantbruksdjur. Djurparken är även hem till en nöjespark där karuseller och åkattraktioner lämpar sig för både små och stora äventyrare.

För vattenälskare är ett besök till någon av Ölands många stränder nästan obligatoriskt. Här kan barnen bygga sandslott, bada i det uppfriskande havet eller prova på vindsurfing under ledning av erfarna instruktörer.

Kreativa och lärorika upptäckter

Om barnen är sugna på mer kreativa utmaningar är ett besök till Capellagården en utmärkt idé. Här erbjuds ofta verkstäder där barn kan prova på olika hantverk, från keramik till textil. Familjer kan även utforska Eketorps borg där barnen kan delta i medeltida lekar och lära sig om livet under förra millennieskiftet.

På Öland finner man också flera Museum där interaktiva utställningar gör lärande till en lek. Sådana ställen, som VIDA Museum och Konsthall eller Solliden Palats, erbjuder ofta speciella program för barn, och gör så att en kulturell eftermiddag blir både lärorik och rolig.